Ben cocuklugumda hic annemi ekmek yaparken gormedim. Hergun bakkala veya firina gider, sicacik ekmeklerimizi alip afiyetle yerdik . Burda ne bakkal,firin var, ne de o guzel ekmeklerden. Amerikaya ilk geldigimizde ilk Cinlilerin ekmegini yedik bir muddet. Esim "ben bu ekmekten biktim" dedi. Ekmekten hic bikilir mi? Turkiye'de insanlar bir omur ayni ekmegi yiyiyorlar ama bikmiyorlar. Biz bikiyorduk cunku o yedigimiz ekmeklerde Turkiye'deki ekmegin tadini ariyorduk.
Uygun gordugumuz her ekmegi denedik. Sikildikca degistirdik. Bir ara bazlama yapmayi denedim cok basarili oldugum soylenemez.
Vee en sonunda miss gibi kendi ekmegini yapan insanlarla tanistim. Kendime bir ekmek makinasi aldim. Itiraf ediyorum ilk zamanlar cok ekmek denedim ama cogunu cope atmak zorunda kaldim. Deneme yanilma yollariyla kendi yorumumu da ekleyerek tam kivamini tutturdum sonunda. Meger guzel ekmek demek, tecrube demekmis:)
Gelin sizinle tecrubelerimi paylasayim...
Malzemeler
- 5 bardak un ( all purpose)
- 2-2,5 bardak ilik su
- 2 yemek kasigi seker
- 2 yemek kasigi siviyag
- 2 tatli kasigi tuz
- 2 yemek kasigi kuru maya
Ekmek makinasi ile yogurma
- Tum malzemeyi yogurma kazanina koyun. Mayayi maya haznesi varsa oraya koyun. Eger yoksa yogurma kazanina ilk mayayi sonra un ve diger malzemeleri koyup en kisa yogurma ayarinda yogurun.
- Hamuru 1 saat dinlendirin.( yogurma hazneniz kucuk ise hamuru ayri bir kaba almanizi tavsiye ederim. Aksi halde hamur tasiyor)
- Maya, ilik su ve sekeri genis bir kapta karistirip 5 dk bekletin. Daha sonra diger malzemeleri de ekleyerek 15dk yogurmaya devam edin.( ele yapisan bir hamur elde edin)
- Kabin ustunu strec ile kapatip 1 saat mayalayin.
- Tepsinize yagli kagit serin.
- Elinizi ve tepsinizi hafir unlayip istediginiz miktar hamuru tepsiye koyun ve istediginiz sekli verin.Eger hamur elinize yapisiyorsa arada un alip hamura serpebilirsiniz.
- Ben genelde hamuru ikiye bolup somun ekmek seklini veriyorum.Minik sandicip ekmegi gibi de deneyebilirsiniz.
- Hamurunuzu tepside 20 dk dinlendirin.
- Firininizi 350F (175C) de isitin. Eger firininiz yavas pisiriyorsa 375F(190C) de ayarlayabilirsiniz.
- Dinlenmis hamuru onceden isinmis firinda kizarana dek pisiriyoruz.
- Pistikten sonra ekmegi bir izgara ustune koyarsaniz veya bir ortuye sararsaniz ekmegin altinin buhar yapip islanmasini engellersiniz.
- Asagidaki rsimlerde degisik ekmek sekillerini de gorebilirsiniz.
Ayni hamura pide sekli verebilirsiniz. Ustune yumurta sarisi,susam ve corek otu ekleyerek pide yapabilirsiniz.
NOT:Hamura sekil verme ve yumurta surme islemi; tepside dinlendirdikten sonra, firina vermeden once yapilmali.
Ayni malzemelerin miktarini ekmek makinaniza uyarlayip makinada da pisirebilirsiniz. Pamuk gibi oluyor.:)
Veya ayni hamuru 7 esit parcaya bolun ve kelepceli pasta kalibina resimdeki gibi yerlestirin. Kalipta dinlendikten sonra yumurta sarisi surun ve ustune dilediginizi koyun( susam,corek otu,hashas). Bir de bu sekilde pisirin.:) Cicek ekmek sekli icin Mutfak Dili ne tesekkurler.
Ben ayni hamuru 3 e bolerek 3 tepsi pizza yapiyorum.Nefis oluyor. Tavsiye ederim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder